fredag 13. november 2009

Det moderne prosjektet

Det moderne prosjektet er en betegnelse på et prosjekt som har foregått i vesten siden 1500 - 1600 tallet. Dette har bidratt til å forme en helt ny tenkemåte. Det moderne prosjekt kan karakteriseres ved følgende stikkord: Troen på sannheten og metoden, troen på siste-instanser, troen på avsløringsstrategien, troen på framskrittet og troen på friheten. (http://209.85.129.132/search?q=cache:ey3-9jbWWr4J:www.sv.ntnu.no/ped/hans.petter.ulleberg/tine2.htm+det+moderne+prosjektet&cd=1&hl=no&ct=clnk&gl=no)
Troen på sannheten og metoden: Habermas mente at en kunne tro på sannheten fordi det fantes en metode som kunne skille sannhet fra løgn. Det var ved å bruke argumentasjon, til slutt ville det seirende argumentet vinne, og det var sannheten
Troen på siste-instanser: Det moderne prosjektet er bygget opp på at det finnes en basis. Sansene er en basis, mente Locke. Han sa også at bare det vi kan erfare gjennom sansene danner basis for sikker kunnskap. En kan også stole på fornuften for å danne en basis.
Troen på avsløringsstrategien: her er det meningen at en skal fjerne overtro, fordommer og det som er falskt for å finne sannheten. Det er meningen at en skal fjerne alt som ikke har med sannheten å gjøre
Troen på framskrittet: troen på fremtiden, utviklingen og vekst. Dette kom fram ved opplysningstiden og det var da en begynte å skjønne at en kunne koble opptimisme med fremtiden.
Troen på friheten: dette trådde i kraft under romantikken, hvor en fikk mer frihet til å ta sine egne valg. Marx var veldig opptatt av dette.

Så det moderne prosjektet er preget av at en skal se fremover og tenke positivt på fremtiden.

Ingen kommentarer: